2014, 4e Koren op de Rosmolen

Dit jaar voor de vierde maal ons festival Koren op de Rosmolen op zaterdag 4 oktober (2013 hebben we overgeslagen i.v.m. onze jubileumuitvoering van “Ode aan het Drinklied”).
De organisatie van deze avond lag in handen van een projectgroep bestaande uit onze koorleden Kees Sieben, Paul de Wildt, Leo Maas en Cor Gloudemans. Mede dankzij de medewerking van meerdere dames van de leden, die optraden als gastvrouw voor de gastkoren of zorgden voor de toegangscontrole en de kaart- en consumptiemuntenverkoop, verliep de organisatie gesmeerd en werd het een geslaagde en succesvolle avond.

Om 18.45 verwelkomde voorzitter Ad de Kort gastkoren en publiek en vroeg wethouder Geert Snijders uit Rosmalen de opening te verrichten. In zijn toespraakje tot de festivalgangers wees de heer Snijders op het belang van evenementen als deze, waarbij verenigingen samen optrekken en zo een bijdrage leveren aan het culturele en vooral ook aan het sociale leven in de gemeente.Hij complimenteerde het Rosmalens Mannenkoor met dit initiatief. Iedereen een plezierige en muzikaal onderhoudende avond wensend opende hij met een forse klap op de gong deze 4e Koren op de Rosmolen. Dat was tevens de start van optredens door de 6 deelnemende koren op drie verschillende podia. Ieder koor zingt afwisselend eenmaal op elk van deze podia.
Naast het Rosmalens Mannenkoor traden als gastkoren op:

• Operakoren Belcanto & Souvenir, Tilburg
    Operakoren “Belcanto en Souvenir” uit Tilburg

De samenwerking van Bel Canto (sinds 1920) en Souvenir (sinds 1845) is vanaf juli van dit jaar geëffectueerd door gezamenlijk te repeteren. Beide koren hebben een indrukwekkende staat van dienst. Zo werd in 2012 in samenwerking met de Bredase Opera het Requiem van Verdi uitgevoerd en in januari van dit jaar (2014) de Carmina Burana van Carl Orff. Sinds geruime tijd staan beide koren onder leiding van Lex Wiersma

• Gospel- en Popkoor Spirit, Sint-Michielsgestel
    Gospel en Popkoor Spirit

Onder leiding van dirigente Wilma van der Schoot zingt en swingt Spirit al sinds 2002, dat wordt gevormd door zo’n 60 mannen en vrouwen uit St. Michielsgestel en wijde omgeving.

Vocaal Ensemble ‘s-Hertogenbosch

is inmiddels 50 jaar actief op het gebied van klassieke koorzang en bestaat uit ca. 25 leden. Het koor heeft een rijk muzikaal verleden met diverse uitvoeringen van grote werken uit de muziekgeschiedenis (o.a. Johannes Passion, Messiah, Krönungsmesse) Verder bestaat het repertoire uit a capella muziek uit de Renaissance tot en met hedendaagse muziek. Regelmatig worden nieuwe werken uitgevoerd van nog levende componisten.
    In 1956 is het koor opgericht als het ‘s-Hertogenbosch Jongerenkoor.
    Sinds 1997 is Jos Akkermans de vaste dirigent van het koor.

• Jeroen Bosch Koor, ‘s-Hertogenbosch
    JeroenBosch koor

bestaat uit een gemêleerd gezelschap van ruim 90 leden onder leiding van dirigent/componist Paul van Gulick.
    Het koor zoekt een evenwicht tussen haar sociale karakter en een muzikale, artistieke perfectie. Samenwerken in projecten met andere koren, orkesten, lokale verenigingen, aankomende en talentvolle musici is een krachtige eigenschap van het koor. Het JeroenBosch koor voert werken uit van klassieke en hedendaagse componisten, van Bach tot van Gulick, waarbij zij ernaar streeft de concerten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

• Shantykoor Muiterij Kantje Boord, Dussen
    Muiterij Kantje Boord

muiterij Kantje Boord kan gezien worden als een veelzijdig, gezellig en kwalitatief hoogwaardig shantykoor.
    Opgericht in 1998 staat het momenteel onder leiding van Annemieke Kamphuis uit Vlijmen. Zij wordt daarin bijgestaan door 2 accordeonisten, een banjospeler en een bodhránspeler. De zangers voelen zich sterk verbonden met het zeemansleven. De daaraan verbonden schoonheid, romantiek en dramatiek bezingen zij in vele wonderschone 2- en 3-stemmige liederen. Life optredens zijn het koor op het lijf geschreven.