Kom erbij!

Je stem is een kostbaar instrument. Voor jezelf, maar ook voor ons koor. Als bloeiende vereniging hebben we dan ook doorlopend plaats voor nieuwe leden.
Ben je een man, vind je zingen leuk en wil je jouw stem in een koor laten horen, dan nodigen wij je van harte uit om je bij ons aan te sluiten. Kom eens vrijblijvend langs tijdens onze repetities op donderdagavond en luister, kijk en zing een keer met ons mee. 
Lees hieronder waarom het RM voor jou de moeite waard is.


Waarom zingen mensen eigenlijk?

Er zijn nogal wat redenen waarom mensen graag zingen.

 • Zingen is boeiend, ontspannend en werkt uitstekend tegen stress.
 • Muziek leren houdt het brein scherp. Kortom: zingen is erg goed voor de geestelijke gezondheid!
 • Een mooi stuk muziek zingen is iets dat koorzangers samen doen. Als groep iets presteren geeft naast saamhorigheid ook voldoening.
 • Genieten van muziek is een menselijke ervaring die nog intenser wordt, als je zelf actief deelneemt aan die muziek.
 • Koorleden ervaren dat hun muzikale smaak zich verbreedt en verdiept.
 • Koorzingen geeft sociale voldoening. Het is erg plezierig dat andere mensen van onze zang genieten.
  2015DorthyB Kerstconcert

Waarom lid worden van het Rosmalens Mannenkoor?

Zingen in het RM is heel prettig want:

 • De mannen zingen met liefde en plezier.
 • Er bestaat een goede en vriendschappelijke band tussen de leden onderling. Nieuwe leden worden snel opgenomen in het geheel.
 • Onze partners gaan vaak mee op onze concertreizen.
 • Op de repetities hangt een ontspannen sfeer.
  Er wordt stevig en serieus geoefend, maar er is ruimte voor een lach en een kwinkslag.
 • Niet iedereen is even muzikaal, maar de leden respecteren onderling elkaars beperkingen.
 • De dirigent corrigeert het collectief, niet het individu.
 • Het repertoire is boeiend en van grote diversiteit.
 • De mannen zijn trouwe leden: de meesten blijven zo lang mogelijk bij de vereniging.

Bang om je aan te sluiten?

We hebben gemerkt dat nogal wat mannen een zekere drempelvrees hebben om naar ons koor te stappen. Die vrees heeft blijkbaar diverse oorzaken. We hoorden de volgende opmerkingen:

Ik durf niet alleen te zingen voor de hele groep.
Wees gerust: dat hoeft ook niet. Je zult nooit alleen moeten zingen tijdens de repetitie. Onze dirigent corrigeert de groep, nooit het individu.

Ik denk dat ik wel aardig kan zingen, maar ik heb echt geen fantastisch mooie stem.
Dan ben je toch welkom in ons koor. Wij zijn geen solozangers, maar koorzangers. Je moet geen torenhoge eisen stellen aan je stem; je hoeft echt niet de stemkwaliteit van een solist te hebben.

Ik kan geen muziek lezen.
Dat geldt voor meer koorleden. Sommige koorleden lezen feilloos hun muziek, anderen zingen veel meer op het gehoor en het geheugen.
Een beetje muziek leren lezen is niet moeilijk. Daarom krijgen nieuwe leden bij ons een korte cursus muziek lezen. Want met wat basiskennis van het notenschrift kun je bij ons prima meezingen.

Ik ken jullie repertoire niet. Al die titels in jullie repertoirelijst zeggen me helemaal niets.
Onbekend maakt vaak onbemind. Ons repertoire is heel divers want de liederen komen uit allerlei culturen, tijdperken en passen in vele genres. Als je met z’n allen een lied gaat instuderen en zingen, ontdek je vaak de schoonheid ervan. Want er is ontzettend veel mooie muziek op deze wereld. 

 

2016zingJheronimus02
2016 “Zing Jheronimus”

Wie is welkom in het Rosmalens Mannenkoor?

Beginners. In principe verwelkomen wij mannen die graag zingen. En dat zijn er in onze regio vele duizenden, want onderzoek toonde aan dat 50% van alle mannen zingen leuk vindt. Maar de meesten doen dat alleen maar inwendig, of heel zachtjes, of thuis in de badkamer of in de veilige beslotenheid van de auto.

Ervaren zangers. Uiteraard verwelkomen we ook graag heren met zangervaring. Mannen die vroeger al eens in een koor hebben gezongen, of mannen die momenteel elders al koorlid zijn en overwegen om lid te worden van nóg een koor. Deze mannen zullen ontdekken dat het Rosmalens Mannenkoor bezig is met een boeiend en uitdagend repertoire.


Hoe maak je kennis met het RM?

 • De snelste manier: neem contact op met een koorlid en ga mee op donderdagavond naar een repetitie.
 • Of meld je aan op: info@rosmalensmannenkoor.nl
 • of via tel.nr. 073  6148063 van Peter Hazelzet, secretaris
 • Via de ORA: de Open RepetitieAvond. Eens per jaar organiseert ons koor deze avond voor belangstellende mannen, op een donderdagavond in het najaar. De definitieve datum maken wij vroegtijdig bekend op onze website. Het is dan “Nieuwe Leden Dag”.  

Aspirant.
Als je na zo’n eerste avond besluit om een paar repetities bij te wonen, ben je aspirant. Deze periode is geheel vrijblijvend: je hebt geen verplichtingen en je hoeft niets te betalen.

Stemoverleg.
Als je na een kennismakingsperiode van ongeveer 4 repetities besluit om lid te worden, gebeurt het volgende:
In een ‘stemoverleg’ met jou bepaalt de dirigent in welke stemgroep je gaat zingen: bij de tenoren, de baritons of de bassen. Als dit ‘stemoverleg’ achter de rug is, start jouw lidmaatschap.


De start van het lidmaatschap

Communicatie
De communicatie binnen het koor verloopt hoofdzakelijk via e-mail.
De muziekbladen worden eveneens digitaal verspreid en ieder koorlid zorgt zelf voor het printen van zijn partituren. Je krijgt je muziek ook digitaal met een bijbehorend computerprogramma zodat je, indien nodig, thuis kunt repeteren.

Mentor 
Als je lid bent geworden, krijg je een mentor toegewezen. Dat is een ervaren koorlid die jou, in de eerste maanden, wegwijs maakt binnen het koor, die je van alle relevante informatie voorziet en die je helpt bij het instuderen van de liederen.
Als lid krijg je een repetitiemap, concertkleding en een concertmap. 
Voor de kleding wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 75,-
De contributie bedraagt € 180,- per jaar


Tenslotte

20140309odematinee49De wereldberoemde neuroloog Oliver Sacks zei eens:
Muziek is de beste heelmeester”.

Zijn onderzoeken wezen uit dat muziek meer hersenonderdelen aanspreekt dan bijvoorbeeld onze taal. Gebleken is dat muziek vaak een positief effect heeft op mensen met ernstige hersenziekten.
En mensen die niet ziek zijn, worden van muziek blij of romantisch, ze worden erdoor getroost, kunnen zich beter ontspannen of krijgen er nieuwe energie van.

Kortom: muziek is heel goed voor lichaam en geest.
Eén avondje in de week, met mannen onder elkaar, intensief en gezellig bezig zijn met muziek heeft een gunstig effect op ieders welzijn. Kom en ervaar het zelf!